National Boss’s Day rekisteröitiin Yhdysvalloissa 1958 ja Hallmark toi markkinoille ensimmäiset Pomon päivän kortit 1979. Suomessa Pomon päivästä on alettu puhua kuusi vuotta sitten. Osa työyhteisöistä alkoi heti viettää päivää esimerkiksi nostamalla esimiestyön tärkeyttä esiin sisäisessä viestinnässään. Kovin moni työpaikka kuitenkin reagoi toisin. Epäiltiin, että esimiesten korostaminen erityisenä juhlapäivänä enemmän ärsyttäisi kuin herättäisi positiivista mieltä työyhteisöissä.   

Pomon Enkelit on pitänyt esillä Pomon päivää, sillä uskomme, että sen avulla voisimme huomioida hyvää ihmisten johtamista ja pomojen onnistumisia työntekijöiden kannustajina, tukijoina ja onnistumisten mahdollistajina. Kysyimme työelämän asiantuntijoilta heidän ajatuksiaan pomojen juhlistamisesta.  

Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori ja Helsingin Yliopiston sosiaalipsykologian dosentin
Jari Hakasen ajatuksia:

”Jokainen tietää omasta työhistoriastaan, mikä merkitys hyvällä (tai huonolla) esimiehellä on omalle ammatilliselle kasvulle, hyvinvoinnille ja motivaatiolle ja niiden kautta hyvän työn tekemiselle. Tämän oivalluksen pitäisi riittää sille, että totta kai on kaikki syyt viettää pomon päivää, omien onnistumisen mahdollistavan palvelevan pomon päivää.

Tutkimustemme mukaan hyvän johtamisen merkitys korostuu muutoksissa ja epävarmuuksissa, ja niitähän työelämämme on täynnä, enempi vähempi. Hieman karmivaa, että muutosjohtaminen usein ymmärretään vastakohtana ihmislähtöiselle johtamiselle, vaikka se mielestäni tulisi ymmärtää ihmisten hyvänä johtamisena muutosprosesseissa. Itseohjautuvuuteenkin kasvetaan hyvän pomon rinnalla ja rohkaisemana. 

Hyvän pomon päivää kannattaa viettää ainakin sen kerran vuodessa; huonompaa sitten hellävaraisesti tukea kasvussaan pomona vuoden muina päivinä.”

Palvelevasta pomosta puhuu myös Kotipizza Groupin toimitusjohtaja Tommi Tervanen.

”Suomalaisten pomojen täytyy ymmärtää, että pomous on palveluammatti. Pomon tehtävä on näyttää suuntaa, mennä sitten pois tieltä ja auttaa organisaatiota etenemään kohti päämäärää.”

Olisiko siis syytä juhlistaa niitä pomoja, jotka onnistuvat erityisen hyvin palvelutehtävässään?

Osaammeko antaa myönteistä palautetta pomoille arjessa vai tarvitaanko Pomon päivää muistuttamaan juuri tästä asiasta? Näitä asioita jäämme pohtimaan. Osallistu sinäkin keskusteluun somessa tunnisteella #pomonpäivä. 

Jos tarvitset tukea pomoille, ota yhteyttä.